Wednesday, 22 May 2013

resipi tiramisu cheese cake yg mudah



Bahan-bahan

250 g cream cheese
250 ml whipping cream
ladyfingers
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh nescafe powder tanpa gula
1/2 cawan air
 
jom jom buat cepat. tak sabar nak tunjuk sebab senang giler.
 campak masuk dalam bekas: cream cheese, whipping cream, gula, dan esen vanilla. beat dengan speed perlahan. bila dah sebati baru lajukan ke speed maksimum sampai semuanya sebati dan bergaul mesra. texture macam cream tu. likat pekat dan sedaaaap. dah boleh colek-colek dengan jari tau, rase sedap ke tak. cukup manis ke tak. 



 dah siap part cream cheese tu, biarkan kejap. sekarang kita kerjakan ladyfingers pulak. mula-mula, bancuh nescafe dengan air. nescafe tanpa gula tau. jangan guna 3 in 1 pulak. kang terlebih manis menyesal tak sudah. 



 kemudian, tuang sesudu atau 2 sudu bancuhan nescafe tu dalam mangkuk untuk kita terap ladyfinger. ada sesetengah orang, terus direct je celup ladyfingers dalam cawan. tak tuang sikit-sikit dalam mangkuk. boleh je macam tu tapi kena buat dengan sepantas kilat. kalau terlambat, ladyfingers akan serap nescafe dengan banyaknye, nanti terlebih pahit. lepastu ladyfingers pun jadi lembut sangat dan senang nak patah. aku penah try tapi ternyata takde bakat. so terpaksa la buat macam ni. nama pun amatur. hehe.




 ha terap la ladyfingers tu kat bancuhan nescafe macam ni. terap atas bawah. sikit-sikit je tau.



 pas terap pap pap kat nescafe, cecepat susun dalam bekas macam ni. penuhkan base bekas. aku guna bekas kecik sebab aku buat sikit je. cukup untuk aku dengan mak aku ulang makan 3-4 hari. kihkih. kakak aku masih dalam pantang. makan pun ikan bakar dengan lobak putih rebus je. nganga je la tengok mak aku dengan aku ngap ngap tiramisu. kahkahkah.



 lepas dah penuh base dengan ladyfingers tu, lapiskan pulak dengan cream cheese tadi. aku dah bajet untuk buat 2 lapisan kek. jadinya, aku bahagikan sian-siap cream cheese tu kepada 2 bahagia. kalau korang nak buat berlapis-lapis, terpulang la. aku tak dapat buat sebab ladyfingers aku tinggal sikit masa tu. guna yang lebih-lebih buat dulu jek.



 ni lah die lapisannye. aku memang suka tunjuk keadaan sekeliling yang bersepah. saje nak tunjuk aku gigih sepahkan dapur. japgi dengar la mak aku jerit " tiqah!!!!! kau ni tak reti ke nak bersihkan dapur lepas buat keje? kau tu bukan budak-budak lagi. takkan semua nak kena suruh bla bla bla". padahal aku kemas masa mak tido, mak bukan tahu. lepas tu senyap la die. hiks.


lepas dah siap sapu cream cheese, tapiskan cocoa powder ke atas cream cheese pulak. kasi penuh-penuh tau.



 Cuma ulang balik step tadi untuk dapatkan layer ke 2. mula-mula susun ladyfingers yang dah celup dengan nescafe, lepastu sapu cream cheese, last skali tabur cocoa powder.



 dah siap! tada! tapi tungguuuu. kena simpan dalam peti ais semalaman baru sedap makan. sejuk-sejuk. peeeeh terbaik la. ngap tak sedar dah habis semangkuk.



 tengok! aku gune bekas kecik je kan. tak sampai sejengkal tangan aku pun. memang cukup-cukup untuk aku makan berdua dengan mak aku je.


 sedap ni wei. cubalah. senang sangat pun. buat malam-malam sebelum tido. lebih kurang 30 minit dah siap. lepas tu simpan dalam peti ais. esok pagi bangun tenyeh-tenyeh mata terus gi bukak peti ais ngap tiramisu. takyah gosok gigi. muehehe tak senonoh.




kalau dekat secret recipe, berapa ringgit ek sepotong kek tiramisu? aku dah lama sangat tak beli kek kat sana sebab suke buat sendiri. kos nak buat kek ni agak mahal sebab cream cheese dan whipping cream tu mahal. yang lain-lain tak mahal pun sebab takde guna tepung, telur dan marjerin. 

aku pegi kedai bahan kek tu beli cream cheese dengan whipping cream sume total harga RM14.00. sebab ladyfingers dah ada. gula opkos la ada. rumah sape takde gula memalukan kihkihkih. esen vanilla pun ada. serbuk koko berlambak. nescafe berkepuk. so RM14 dapat makan tiramisu 3-4 hari pagi petang siang malam, not bad ha?


sumber;-sini

No comments:

Post a Comment

Blogroll