Bahan-bahan
250 g cream cheese
250 ml whipping cream
ladyfingers
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh nescafe powder tanpa gula
1/2 cawan air
jom jom buat cepat. tak sabar nak tunjuk sebab senang giler.
campak
masuk dalam bekas: cream cheese, whipping cream, gula, dan esen vanilla.
beat dengan speed perlahan. bila dah sebati baru lajukan ke speed
maksimum sampai semuanya sebati dan bergaul mesra. texture macam cream
tu. likat pekat dan sedaaaap. dah boleh colek-colek dengan jari tau,
rase sedap ke tak. cukup manis ke tak.
dah
siap part cream cheese tu, biarkan kejap. sekarang kita kerjakan
ladyfingers pulak. mula-mula, bancuh nescafe dengan air. nescafe tanpa
gula tau. jangan guna 3 in 1 pulak. kang terlebih manis menyesal tak
sudah.
kemudian,
tuang sesudu atau 2 sudu bancuhan nescafe tu dalam mangkuk untuk kita
terap ladyfinger. ada sesetengah orang, terus direct je celup
ladyfingers dalam cawan. tak tuang sikit-sikit dalam mangkuk. boleh je
macam tu tapi kena buat dengan sepantas kilat. kalau terlambat,
ladyfingers akan serap nescafe dengan banyaknye, nanti terlebih pahit.
lepastu ladyfingers pun jadi lembut sangat dan senang nak patah. aku
penah try tapi ternyata takde bakat. so terpaksa la buat macam ni. nama
pun amatur. hehe.
ha terap la ladyfingers tu kat bancuhan nescafe macam ni. terap atas bawah. sikit-sikit je tau.
pas
terap pap pap kat nescafe, cecepat susun dalam bekas macam ni. penuhkan
base bekas. aku guna bekas kecik sebab aku buat sikit je. cukup untuk
aku dengan mak aku ulang makan 3-4 hari. kihkih. kakak aku masih dalam
pantang. makan pun ikan bakar dengan lobak putih rebus je. nganga je la
tengok mak aku dengan aku ngap ngap tiramisu. kahkahkah.
lepas
dah penuh base dengan ladyfingers tu, lapiskan pulak dengan cream cheese
tadi. aku dah bajet untuk buat 2 lapisan kek. jadinya, aku bahagikan
sian-siap cream cheese tu kepada 2 bahagia. kalau korang nak buat
berlapis-lapis, terpulang la. aku tak dapat buat sebab ladyfingers aku
tinggal sikit masa tu. guna yang lebih-lebih buat dulu jek.
ni lah
die lapisannye. aku memang suka tunjuk keadaan sekeliling yang bersepah.
saje nak tunjuk aku gigih sepahkan dapur. japgi dengar la mak aku jerit
" tiqah!!!!! kau ni tak reti ke nak bersihkan dapur lepas buat keje?
kau tu bukan budak-budak lagi. takkan semua nak kena suruh bla bla bla".
padahal aku kemas masa mak tido, mak bukan tahu. lepas tu senyap la
die. hiks.
lepas dah siap sapu cream cheese, tapiskan cocoa powder ke atas cream cheese pulak. kasi penuh-penuh tau.
Cuma
ulang balik step tadi untuk dapatkan layer ke 2. mula-mula susun
ladyfingers yang dah celup dengan nescafe, lepastu sapu cream cheese,
last skali tabur cocoa powder.
dah
siap! tada! tapi tungguuuu. kena simpan dalam peti ais semalaman baru
sedap makan. sejuk-sejuk. peeeeh terbaik la. ngap tak sedar dah habis
semangkuk.
tengok!
aku gune bekas kecik je kan. tak sampai sejengkal tangan aku pun.
memang cukup-cukup untuk aku makan berdua dengan mak aku je.
sedap
ni wei. cubalah. senang sangat pun. buat malam-malam sebelum tido. lebih
kurang 30 minit dah siap. lepas tu simpan dalam peti ais. esok pagi
bangun tenyeh-tenyeh mata terus gi bukak peti ais ngap tiramisu. takyah
gosok gigi. muehehe tak senonoh.
kalau
dekat secret recipe, berapa ringgit ek sepotong kek tiramisu? aku dah
lama sangat tak beli kek kat sana sebab suke buat sendiri. kos nak buat
kek ni agak mahal sebab cream cheese dan whipping cream tu mahal. yang
lain-lain tak mahal pun sebab takde guna tepung, telur dan marjerin.
aku pegi
kedai bahan kek tu beli cream cheese dengan whipping cream sume total
harga RM14.00. sebab ladyfingers dah ada. gula opkos la ada. rumah sape
takde gula memalukan kihkihkih. esen vanilla pun ada. serbuk koko
berlambak. nescafe berkepuk. so RM14 dapat makan tiramisu 3-4 hari pagi
petang siang malam, not bad ha?
sumber;-sini
No comments:
Post a Comment