ayam masak kicap berempah
Bahan-bahan ( 1 family )
-
1 ekor ayam ~ potong dan cuci bersih
sedikit garam
sedikit kunyit.
Gaul ayam bersama kunyit, perap sebentar.
Goreng ayam dalam minyak panas secara terendam sehingga kuning keemasan.
Angkat dan ketepikan.
- Bahan kisar-
6 ulas bawang merah,
3 ulas bawang putih,
10 tangkai cili kering,
1 sudu teh lada hitam,
1 inc halia,
1 batang serai,
Kesemua bahan di atas dikisar.
- Bahan tumis-
1 batang kulit kayu manis,
5 kuntum bunga cengkih,
2 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga,
1 batang serai ~ dititik
- Rencah -
3 biji kentang ~ di hiris dan digoreng,
2 labu bawang besar ~ potong bulat,
2 sudu besar ~ kicap pekat,
2 sudu besar rempah kari daging,
1 sudu besar sos tiram,
1 sudu besar kicap manis,
1 kiub pati ayam,
garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara
-
Panaskan minyak dalam kuali .Tumiskan bahan tumis hingga
naik bau .Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing
.Masukkan rempah kari, kicap pekat, kicap manis, sos tiram dan pati ayam
.Jika kuah terlalu kering, tambahkan sedikit air. Masak hingga didih
Masukkan ayam goreng, kentang goreng dan bawang besar hiris .Biar kuah
masak dan pekat .Perasakan dengan garam dan gula [x]
No comments:
Post a Comment