Wednesday, 22 May 2013

Mini Roti Bom....






Resepinya

500 g tepung gandum
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
1/2 biji telur ayam
1 sudu besar mentega
250 ml air sejuk.

cara -cara
  • Masukkkan semua bahan kecuali air dalam bekas adunan,gaul sebati.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit uli hingga lembut.rehat kan seketika,tutup dengan tuala lembab.
  • Ulikan sekali lagi adunan supaya lembut dan kemudian bahagikan adunan kepada bebola kecil.
  • Salutkan setiap bebola kecil dengan mentega dan boleh masukkan dalam bekas.
1. Roti yang telah siap di tebar nipis...letakkan sedikit mentega dan taburkan sedikit gula.







2.Lipatkan kulit roti supaya gula tak bertaburan dan simpulkan macam sanggul.Rehatkan sekejap.Bila nak goreng tekan-tekan kan adunan tadi nipis- nipis.Masa goreng tak perlu pakai minyak sebab dah ada mentega dalam roti yang di simpul tadi.




3.Goreng dengan api perlahan sehingga kuning -kekuningan.







sumber;-sini

No comments:

Post a Comment

Blogroll