Rendang ayam kedah
Bahan-bahan ( 1 family... )
- 1 ekor ayam-dipotong2
- santan dari 2 biji kelapa
- 1 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit
- 3 helai daun limau purut
- 2 sudu besar gula merah
- garam dan serbuk perasa (jika suka)
- 2 sudu besar minyak sapi
- Bahan kisar:-
- @ 10 biji bawang merah
- @ 10 cm lengkuas
- @ 5 cm halia
- @ 3 cm kunyit hidup
- @ 5 batang serai
- @ 100 gm cili kering
- Rempah tumis:-
- # 2 cm kulit kayu manis
- # 2 kuntum bunga lawang
- # 5 biji cengkih
- # 5 biji buah pelaga
Cara-cara
-
Panaskan minyak sapi. Tumis bahan kisar dan rempah tumis hingga naik bau.
-
Masukkan ayam, biar hingga airnya kering sedikit. Tuangkan santan bersama daun limau purut dan daun kunyit.
-
Bila sudah empuk, masukkan kerisik, garam dan gula
merah. Masaklah hingga pekat. Sedia untuk dimakan mengikut kesukaan
masing2..
No comments:
Post a Comment