Wednesday, 22 May 2013

Rendang ayam kedah

Picture_691

Bahan-bahan ( 1 family... )

  • 1 ekor ayam-dipotong2
  • santan dari 2 biji kelapa
  • 1 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 sudu besar gula merah
  • garam dan serbuk perasa (jika suka)
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • Bahan kisar:-
  • @ 10 biji bawang merah
  • @ 10 cm lengkuas
  • @ 5 cm halia
  • @ 3 cm kunyit hidup
  • @ 5 batang serai
  • @ 100 gm cili kering
  • Rempah tumis:-
  • # 2 cm kulit kayu manis
  • # 2 kuntum bunga lawang
  • # 5 biji cengkih
  • # 5 biji buah pelaga

Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi. Tumis bahan kisar dan rempah tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam, biar hingga airnya kering sedikit. Tuangkan santan bersama daun limau purut dan daun kunyit.
  3. Bila sudah empuk, masukkan kerisik, garam dan gula merah. Masaklah hingga pekat. Sedia untuk dimakan mengikut kesukaan masing2..

No comments:

Post a Comment

Blogroll