Kari Udang Meletop
Bahan-bahan ( Hidangan untuk 4 orang )
- 1. Bahan Kisar :
- -Bawang besar 2 biji
- -Bawang putih 3 ulas
- 2. Minyak Masak
- 3. Serbuk Kari Ikan 3 Sudu Besar
- 4. Santan Kotak 100ml
- 5. Daun Kari 1 Tangkai
- 6. Gula dan Garam Secukup Rasa
- 7. Udang 500gm
- 8. Cili Giling 3 Sudu Besar
- 9. Air Tambah Ikut Suka
Cara-cara
-
Bahan yang dikisar digaul bersama serbuk kari ikan..gaul hingga sebati. (dijadikan pes)
-
Panaskan minyak dan masuk kan daun kari..apabila daun
kari sedikit layu,masukkan pes dan tumis sehingga naik bau.
-
Masukkan cili giling,sedikit gula dan garam sesedap rasa dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
-
Masukkan santan dan kacau perlahan lahan sehingga pecah minyak..kemudian tambah air ikut suka.
-
Setelah mendidih,masukkan udang dan gaul bersama sehingga udang masak..Elakkan udang dimasak terlalu lama.
-
Udang kari meletop sedia dihidang..Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment