Murtabak/ Roti canai
Hidangan murtabak bersama kuah style Terengganu. Doh ini boleh
buat kulit murtabak atau roti canai. Lepas ni tak payah lagi beli d
pasar mlm. Buat sendiri boleh letak inti ikut selera.........
Bahan-bahan ( 8 biji )
- -Doh Kulit-
- *600 g tepung gandum
- *1 camt garam
- *1 camt gula halus
- 2 biji telur dipukul
- 125 ml susu segar
- 125-130 ml air
- 3-4 camb minyak sapi
- 3-4 camb minyak
- minyak / minyak sapi untuk menggoreng
- -Inti-
- 2 camb minyak
- 2 labu bawang besar (cincang halus)
- 2 ulas bawang putih(cincang halus)
- 400 g ayam / daging dicincang halus
- 1-2 camb rempah kari, 1-2 camb sos tomato
- 1-2 lada hijau dipotong kecil
- air secukupnya, serbuk lada hitam, garam
- 5-6 biji telur
- -kuah murtabak-
- 1 labu bawang besar warna merah dihiris nipis
- 1/2 cawan cuka
- gula dan air secukupnya ,sdkt garam, setitis pewarna merah jambu
Cara-cara
- -Doh-
- Gaul bahan* . Masuk telur, susu dan sedikit demi sedikit air sambil uli hingga jd doh.
- Uli doh 10 minit sehingga menjadi licin dan lembut. Jika masih keras, basahkan tangan dgn air dan uli lagi sehingga jd licin dan lembut.
- Bahagikan doh kepada 8 bahagian bebola. Letak dlm mangkuk & salut dgn minyak dan minyak sapi.
- Tutup semalaman@ 7 jam dgn tuala lembap. Seterusnya, ambil 1 doh, nipiskan dengan tangan senipis yang boleh.
- -Inti-
- Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga wangi. Masukkan daging dan rempah, gaul hingga separuh masak.
- Masuk sos, lada dan air scukupnya & biarkan hingga daging empuk. Tabur lserbuk lada, garam dan gula secukupnya. Gaul sebati dan sejukkan.
- -kuah murtabak-
- kacau gula dan sedikit garam dalam cuka hingga larut. Masukkan bawang dan biarkan 2jam atau lebih. Campurkan air dan setitis pewarna pink. Rasanya manis dan sedikit masam.
- -murtabak-
- Ambil secukupnya inti, campurkan dgn bawang besar dihiris, tambah telur hingga lembap dan kacau. (adun 1 kali utk 1 doh)
- Ambil 1 doh yang telah dinipiskan tadi. Angkat berhati-hati jgn terkoyak; letakkan atas kuali leper.
- Letakkan adunan inti. Tutup 4 penjuru, masakkan dgn api perlahan. Bila bawah dah keperangan, baru percikkan minyak/sapi. Balikkan dan goreng hingga masak. sumber;-sini
No comments:
Post a Comment