Wednesday, 29 May 2013

Khasiat Buah Epal

khasiat buah epal
1. Membantu mencegah pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Membantu kesihatan membran paru-paru.

4. Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.

5. Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.

6. Membantu mengekalkan berat badan.

7. Mengurangkan tekanan penyakit asma.

8. Mengurangkan risiko barah.

9. Adalah digalakkan untuk memakan epal bersama-sama dengan kulitnya kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.

10. Untuk mereka yang mempunyai masalah sembelit atau sistem penghadaman,kisarkan epal hijau dengan saleri dan minum setiap pagi sebelum sarapan. Amalan inidapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau sememangnya merupakan pembersih tubuh yang sangat baik.
11. Untuk kesegaran kulit wajah pula, potong epal hijau dan rendamkan seketika dalamair batu selama 5 minit. Kemudian letakkan hirisan epal hijau tersebut di atas muka danbiarkan selama 15 minit. Pasti anda dapat rasakan kesegarannya dan jika diamalkanselalu boleh melicinkan kulit muka

No comments:

Post a Comment

Blogroll